Färger hos field

Field spaniel kan förekomma i fler färgkonstellationer än man kanske först tror - här nedan kan du läsa mer om dem!

Flera olika färger

Field spaniel förekommer i flera olika färger - dessa speglar rasens historia och ursprung från tiden då tex cocker, springer och field spaniel kunde komma ur samma kull. Allt detta kan du läsa mer om under rasens historia!
Färg är ett ämne som på ytan kanske verkar enkelt, men när man lär sig mer och mer om färggenetiken blir det tydligt att det är en hel vetenskap - och en spännande en till och med!

Fielden får enligt standarden vara både enfärgad (tex svart), eller brokig/flerfärgad - då är färgen uppblandad med vitt (tex brunskimmel). Både de enfärgade och de brokiga får ha tantecken. De enfärgade får också ha vit bröstfläck.

Här nedan kan du lära dig mer om olika färger fielden kan förekomma i.
Oavsett färg är det dock samma fantastiska hund under pälsen!

Leverbrun

Leverbrun är den vanligaste färgen på field spaniel. Ca 75% av field spaniel i Sverige och världen över är leverbruna.

Den leverbruna färgen kan variera från ljust beigebrun till mörkbrun.

Den bruna pälsen blir ofta ulligare än de andra.

Två bruna fieldar kan tillsammans inte få svarta valpar.

Svart

Svart är den näst vanligaste färgen.

Fieldar med svart päls har ofta lite hårdare och glansigare päls än de bruna, och kan fälla lite mer.

För att kunna få en svart valp måste minst en av föräldrarna ha svart pigment.

Tantecken

Tantecken är egentligen inte en färg i sig själv men en teckning som kan förekomma tillsammans med alla fieldens andra färger.

Tecknen finns vanligen på hundens tassar, i öronen, runt munnen, som två prickar över ögonen, runt analöppningen och ibland som två fläckar framme på bröstet.

Tantecknen kan variera i färg från gula till roströda, och kan vara klara i färgen eller sotiga.

För att kunna få en tantecknad valp måste båda föräldrarna ha anlag för tan.

Bröstfläck

Många fieldar har bröstfläck. Denna kan ha olika storlekar och bredder, från några få vita strån till en lång bred slips. Färgen kan vara rent vit, med småprickar eller roan (skimmel på svenska).

Fieldar med anlag för brokigt har ofta bröstfläck, men den kan också bero på att pigmentet inte bredde ut sig helt under fosterstadiet.

Alla de olika färgkombinationerna kan ha bröstfläck.

Bröstfläck är godkänt enligt rasstandarden och kan ge fielden ett charmigt och individuellt uttryck.

Liver roan (brunskimmel)

Liver roan (brunskimmel på svenska) är en av de mer sällsynta av fieldens färgsammansättningar.

En mörk roan kan ibland vara så mörk att den ser nästan enfärgad ut.

En ljus roan kan ibland vara svår att skilja från färgen brun & vit. De är dock två olika färger som nedärvs via olika gener.

En brun & vit hund har opigmenterad hud under de vita/ljusa fälten, ofta med små färgade prickar. En roan har helt pigmenterad hud och helt mörka trampdynor.

När valparna är nyfödda kan man se vilka valpar som kommer få vilken färg.
En leverbrun & vit hund har rosa eller fläckiga trampdynor som valp där färgen växer fram slumpvis. De kan i vuxen ålder ha helt opigmenterade, helt mörka eller mörka blandat med opigmenterade partier på trampdynorna.
En roan hund har vid födseln mörka trampdynor eller en mörk ring runt varje trampdyna. Allteftersom den roan valpen växer fylls det i inåt med pigment tills varje trampdyna vid några veckors ålder är helt färgad.

Blue roan (svartskimmel)

Blueroan (svartskimmel på svenska) är mycket sällsynt. Blueroan kan ibland bli förväxlad med svart & vit, men det är två olika färger.

För blue roan gäller samma som liver roan vad gäller hud- och trampdynepigment.

Två brokiga (tex blue roan el brun & vit) hundar kan tillsammans inte få enfärgade valpar utan enbart brokiga.

För att kunna få en roan valp måste minst en av föräldrarna ha anlag för roan, och båda ha anlag för brokigt.

Brun & vit

Brun & vit är inte den mest vanliga färgen på field men den syns då och då och är mer vanlig än liver roan som den ibland kan förväxlas med.

Fieldar som är brun & vita kan ha olika grader av så kallad “ticking” på ben och kropp. Ticking är småprickar av brunt i det vita.

Den vita pälsen är ofta mindre ullig än de leverbruna, men fäller vanligen mer än både de bruna och svarta.

Brun & vit är inte en önskvärd färg enligt nuvarande rasstandard (2024) annat än i USA. Den visar dock tydligt fieldens ursprung från tidigare inkorsningar med springer spaniels och har levt kvar sen dess.

För att kunna få en brun & vit valp måste båda föräldrarna ha anlaget. Två brun & vita fieldar kan tillsammans inte få roan valpar bara brun & vita.

Svart & vit

Svart & vit är en av de mera sällsynta färgerna. Den är dock mer vanlig än blue roan som den ibland kan förväxlas med.

Som med brun & vit har svart & vit olika grader av ticking på ben och kropp.

Den vita pälsen är ofta mindre ullig än de leverbruna, men fäller vanligen mer än både de bruna och svarta.

Svart & vit är inte en önskvärd färg enligt nuvarande (2024) rasstandard annat än i USA. Den visar dock tydligt fieldens ursprung från tidigare inkorsningar med springer spaniels och har levt kvar sen dess.

För att kunna få en svart & vit valp måste båda föräldrarna ha anlag. Två svart & vita fieldar kan tillsammans inte få roan valpar.

Orange, röd, gyllene och sobel

Dessa färger dyker väldigt sällan upp, de har tex aldrig funnits i Sverige, och är inte önskvärda enligt nuvarande (2024) standard. I Kanada är dock mahogany red en standardfärg.

En orange/röd/gyllene kan ha antingen svart eller brun nostryffel och kan variera i pälsfärgen från gul till roströd (ungefär som från golden retriever till irländsk setter) precis som tantecknen kan.

En sobel kan också ha antingen svart eller brunt pigment. De kan variera i utseende från att se nästan helt ut som en orange/röd/gyllene hund med bruna eller svarta toppar, till att nästan se ut som en tantecknad men där tantecknen har brett ut sig mer än de ska. Sobel kan därför ibland förväxlas med en tantecknad hund. Som valpar kan soblar se ut som att de ska bli tantecknade, men de får tan färg även på ögonlocken vilket inte en tantecknad har. Allteftersom valpen växer breder den gulröda färgen ut sig.

Statistik

Enligt registreringsstatistiken är den helt klart vanligaste färgen leverbrun och näst vanligast svart, följt av leverbrun med tantecken och svart med tantecken. Mer sällsynta är liver roan, brun & vit samt svart & vit.

Standard

Rasstandarden om field spanielns färger:

“Svart, blue roan (svartskimmel), leverbrun, liver roan (brunskimmel) eller någon av dessa färger med tanteckning.
Hos enfärgade hundar är det tillåtet med vitt eller roan (skimmel) på bröstet.
Alla andra färger, inkluderat rent svart och vitt, rent leverbrunt och vitt, orange, röd, gyllene eller sobel, är högst oönskade.”

Den föränderliga standarden
När rasen utvecklades under 1800-talet skulle fielden enbart vara enfärgat svart, men sedan godkändes flera färger och teckningar. Efter inkorsningar med springer spaniel under 1920-talet ansågs inte längre brun & vit och svart & vit vara fieldfärger, detta för att skilja de båda raserna åt. ‘Mahogany’ och ‘red’ har använts om både genetiskt röda (orange/gyllene) och sobel hundar i olika raser - ‘mahogany red’ var ända in på 1980-talet en standardfärg för field.
Hur pass fel en färg har ansetts vara har också varierat med tiden, allt från ‘mindre önskvärd’ till ‘oacceptabel’.
Det är rasklubben i rasens ursprungsland som bestämmer vad som står i standarden, så den svenska (och alla andra FCI-länders) följer den brittiska standarden. Vissa länder (tex USA och Kanada) följer dock inte den brittiska utan har egna skrivningar.
Det gäller alltså att hålla sig ajour med vad som gäller för tillfället och vad som gäller i vilket land.
Oavsett vad standarden säger om färgen är det dock samma fantastiska hund under pälsen!

Färggenetik

Färggenetik handlar om hur gener bestämmer färger hos levande organismer. Genom specifika genkombinationer kan olika färger och teckning uttryckas i till exempel päls, ögon och hud. Dominanta och recessiva gener spelar en central roll i vilka färgvariationer som uppstår hos avkomman.

Vill du lära dig mer om färggenetik? Här finns en länk till en hemsida där du kan fördjupa dig i just detta ämne.