Rasens historia

Rasen historia är en berg- och dalbana där rasens överlevnad flera gånger hotats.

En resa från England till Sverige idag

Field spaniel champion Black Prince, 1892

Här kan du läsa mer om den fascinerande resan bakom en av de mest sällsynta av spanielraserna – field spaniel. Från dess tidiga dagar som landspaniel, genom utmaningar och återhämtning efter världskrigen, till dess etablering i Sverige. Hur överlevde denna ras nästan utrotning och återvände starkare? Hur har korsningar med andra raser påverkat dess utveckling? Följ med på en historisk resa som sträcker sig från 1800-talets England till dagens Sverige, och upptäck varför field spaniel fortsätter att charma hundälskare världen över.

“Field Spaniels of the 20th century” af Arthur Wardle, 1906.
Dvs landspaniels från 1900-talet - tv en brun & vit springer, en orange & vit clumber, en svart och en liver roan field, och th en svart och en blue roan cocker, samt två golden liver sussexar.

Från början två spanielvarianter

Ursprungligen betecknar namnet field spaniel rätt och slätt landspaniel, till skillnad mot vattenspaniel.

Första gången det skrivs om field spaniels är 1867 i boken "The Dogs of the British Isles".

Rasen field spaniel utvecklades som en stor enfärgat svart spaniel ur gruppen landspaniel och har samma ursprung som cocker-, sussex- och springer spaniel.

Även lite irländsk vattenspaniel ingår i rasen.

I början betraktades spanielvarianterna mer eller mindre som en och samma ras. Valparna registrerades där de bäst passade in, tex skiljdes cocker- och field spaniel en period enbart av en viktgräns på ungefär 12 kilo.

Ch. Clareholm Dora, Best Champion at Crufts in 1909.

Bassethoundanor

Rasens utseende ändrades och om det var för att det blev på modet att ställa ut långa, låga field spaniels, eller om det var för att jägarna ansåg att dessa tog sig fram bra i snåren är osagt, men resultatet blev mindre lyckat.

Basset korsades in och detta resulterade i extremt tunga, kort- och krumbenta hundar, vilka ofta var högre bak än fram.

De här varianterna var inget som tilltalade, och registreringssiffrorna sjönk drastiskt under 1910-talet. Field spaniel hamnade i sin första kris.

Efter inkorsningarna med springer spaniel i början av 1900-talet.

Ny kris och nya inkorsningar

Efter första världskriget började mer högbenta field spaniels vinna på utställningar igen. Med hjälp av inkorsningar med engelska springer spaniels blev rasen en ‘normal’ och ganska populär spaniel.

The Field Spaniel Society bildades i England 1923, för att tillvarata rasens intressen.

I samband med andra världskriget kom nästa kris för rasen, som då var nästan utdöd.

De fieldar efter andra världskriget som alla fieldar stammar ifrån var fyra halvsystrar och en hane nära släkt med dem.

Ch Adam of Elmbury, 4:e generationen efter inkorsning med engelsk springer spaniel

Rasens räddas från att dö ut

Under 1950-talet tog avelsintresset ny fart. Intresset för rasen återuppstod, och man korsade ännu en gång med engelsk springer spaniel. Nu för att begränsa inaveln.

Under 1970-talet registrerades cirka 30 hundar per år i Storbritannien. Under 80- och 90-talen ökade siffran och en period var man uppe i ca 100 valpar per år. Under åren 2013-2022 har det dock registrerats i genomsnitt 56 fieldar per år i Storbritannien.

Fielden är alltså fortfarande en till antalet mycket, mycket liten ras, men fielduppfödare världen över arbetar hårt för att hålla rasen vid liv.

Field spaniel kommer till Sverige

1974 kom den första field spanieln från England till Sverige. Det var en svart tik, Mittina Skylark, uppfödd av Mrs AM Jones, vars kennel Mittina var en av de mest kända under 60-70 talen.

Från denna kennel exporterades Mittina Cleo´s Boy till Finland. En hund som haft stor betydelse för aveln i Norden.

En parning mellan Mittina Skylark och Mittina Cleo’s Boy resulterade i tre valpar. Det dröjde därefter ca fyra år innan ytterligare hundar importerades till Sverige. Hanhunden Caperland Buzzard of Westacres kom från England och tiken Lähdesoun Extra från Finland, båda leverfärgade.

Caperland Buzzard of Westacres & Lähdesoun Extra

Caperland Buzzard of Westacres

Lähdesoun Extra

Grunden bakom dagens svenska fieldar

Efter Caperland Buzzard of Westacres och Lähdesoun Extra föddes en kull på sju valpar 1978. Endast en tikvalp, Bagsty Elora syntes senare på utställningar. Av dessa linjer finns idag ingen avkomma i Sverige.

1981 importerades en tik från England, Lydemoor Lorraine Estelle. Hon parades med Mittina Cleo´s Boy i Finland, och resultatet blev en kull på sju valpar. En tik ur denna kull, den brunvita Pentwyn´s Flowering May parades med hanen Windward of Westacres som också importerats från England. Dessa hundar har haft stor betydelse för aveln och det är svårt att hitta hundar i Norden utan dessa långt bak i sin stamtavla.

Under åren därefter har ett flertal såväl tikar som hanar importerats till Sverige, först främst från England, men sedan även från Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Frankrike, Schweiz, USA och Kanada. Flera av dessa har använts i avel och finns i dagens avelsbas.

Pentwyn´s Flowering May

GBSH Adamant of Westacres och Lydemoor Lorraine Estelle

Milljohn Miss Moneypenny, import från England 1988

Dayhouse Christopher, import från England 1988

Field Spaniel Klubben

1986 bildades Field Spaniel Klubben, som är en av Svenska Spaniel och Retrieverklubbens rasklubbar.

Field Spaniel Klubben i Sverige är en av få rasklubber bara för field spaniel som finns i världen. Just nu finns bara field spanielklubbar i Sverige, England, Holland, Finland, USA och Canada. I andra länder tillvaratas rasen exempelvis av en spanielklubb eller en spaniel- och retrieverklubb. Att ha en egen rasklubb betyder att där tas helt unik hänsyn till rasen.