Projekt för ökad

genetisk variation

I mars 2024 godkände SKK Field Spaniel Klubbens ansökan om att starta ett inkorsningsprojekt för att öka den genetiska variationen och fertiliteten hos field spaniel.

Projektplanen

Projektplanen är utarbetad i samarbete med Svenska Spaniel- och Retrieverklubben (SSRK) samt Svenska Kennelklubben (SKK) och har godkänts av SKK. Projektet ska inte förväxlas med blandrasavel utan målet är att skapa en rastypisk field spaniel men med bättre genetisk variation.

De raser vi valt för inkorsning är engelsk cocker spaniel, engelsk springer spaniel och welsh springer spaniel - tre raser med bra fertilitet samt spanielmentalitet. De tre rasklubbarna är kontaktade och har ställt sig positiva till projektet.

Valet av vilken av dessa tre raser man vill korsa med är i stort sett upp till uppfödaren. Den planerade parningen måste dock godkännas av Field Spaniel Klubbens styrelse innan den genomförs.

I grova drag går projektet ut på att ett antal field spaniels kommer att paras med hund av donatorras, och att man sedan åter parar med field spaniel.

De valpar som föds inom projektet registreras som field spaniel, dock inte i SKK:s vanliga hundregister utan i specialregistret X-registret, och de kan delta på alla aktiviteter inom SKK-organisationen som nose work, utställning, jaktprov, BPH etc. I fjärde generationen registreras de återigen i SKK:s vanliga SE-register, i enlighet med internationella FCI-regler.

I slutändan är förhoppningen att dessa field spaniels ska bidra med nya friska gener till den övriga populationen.

I den fullständiga projektplanen som SKK godkände i mars 2024 kan du bland annat läsa mer om:

  • Bakgrund

  • Krav på donatorraserna

  • Tidsplan

Interesserad av en projektvalp?

Valparna som kommer från inkorsningskullarna är otroligt viktiga för rasens framtida överlevnad och sundhet. Av största vikt är att valparna i framtiden utvärderas tillsammans med uppfödare och står till förfogande för avel.

Om man är intresserad av en projektvalp, kontaktar man själv uppfödaren med den aktuella kullen.

Senaste nytt från projektet