Projektplanen på remiss till medlemmarna

Remissbrev till FSK:s medlemmar 7 maj 2023 angående projektplan/ansökan korsningsprojekt

”Information från Field spanielklubben

Att field spanieln är en fantastisk ras kan vi nog alla skriva under på, men den kämpar också med allvarliga problem - problem som hotar rasens existens. Vi har en för liten genetisk avelsbas. Detta innebär att det finns för liten genetisk variation inom rasen, det finns för få genvarianter att välja på. Även om de allra flesta fieldar är sunda och friska individer, så drabbas vi av denna smala genetiska avelsbas på sådana sätt som gör rasens överlevnad osäker om inte vi handlar nu.

Det handlar om fieldens förmåga att reproducera sig. Våra hanar har dålig spermakvalitet och blir ofta sterila i väldigt ung ålder. Hanarna har även blivit dåliga på att para och saknar könsdrift – en nödvändighet för att kunna para! Våra tikar låter sig paras på fel tidpunkt så det blir få valpar, eller är mycket svårparade så parning uteblir.

Rasen har haft hälsoprogram där reproduktion har ingått sedan 2013. Uppfödarna i Sverige har kämpat hårt för att bredda avelsbasen här, både genom att noggrant välja icke-besläktade avelspartner, men även genom att ofta försöka använda utländska hanar och genom att importera många utländska hundar (flera hela vägen från USA och Kanada) för att försöka tillföra nytt blod till den svenska populationen. Vi har duktiga ansvarsfulla uppfödare som gör sitt bästa, alla vill ju ha kvar field spanieln många år framöver.

Trots detta har reproduktionen blivit allt sämre (även internationellt) och om rasen ska överleva så finns bara en utväg: inkorsning av annan ras, ett så kallat inkorsningsprojekt. Till sommaren kommer troligtvis ett sådant inkorsningsprojekt att starta, och vi är just nu i slutänden av utformningen av projektplanen innan den skickas till Svenska kennelklubben (SKK) för slutligt godkännande. Det kommer att vara ett samarbete mellan Field spanielklubben, SKK, Svenska spaniel- och retrieverklubben (SSRK) och genetiker. Inkorsningsprojekt görs då och då och har gjorts framgångsrikt inom ett antal andra raser, till exempel clumber spaniel i Sverige och norsk lundehund i Norge (pågående).

I grova drag går det ut på att ett antal field spaniels kommer att paras med annan ras/er, och att man sedan åter parar med field. De raser som kan bli aktuella ska helst ligga så långt ifrån field spaniel rent genetiskt, ha en bred genetisk avelsbas i sin egen ras och de ska också stämma någorlunda i storlek och inte heller skilja sig för mycket i mentaliteten. De valpar som kommer från den första inkorsningen registreras som field spaniels men i SKK:s X-register, liksom följande två generationer. De får stamtavlor och kan delta på prov och tävlingar och erhålla svenska championat som vilken field som helst, dock ej internationella sådana. I fjärde generationen registreras de som vanliga field spaniels i SKK:s vanliga S-register och räknas även internationellt som field spaniel. I slutändan hoppas man att dessa field spaniels ska sprida sina nya friska gener i den övriga populationen.

Detta är, som tidigare sagt, ett projekt med allt vad det innebär. Alla avkommor kommer att följas upp minutiöst och det kommer att ställas stora krav på uppfödarna, men också på de personer som köper dessa valpar.

Nästa steg i projektet är ett möte med SKKs genetiker för att få svar på de sista frågeställningarna och input till projektplanen.

Vi uppskattar därför alla medlemmars åsikter och tankar kring inkorsningsprojektet! Vi uppmanar därför alla som önskar att läsa och kommentera projektplanen att göra det senast den 15 maj 2023.

Detta görs via länken: https://forms.gle/KdEsSLbcjZG8TD2E9

Du kan ge input på olika delar av projektplanen och lämnar de delar du inte har åsikter om tomma.

Input från mötet med SKKs genetiker samt input från alla medlemmar kommer att vara grunden för den sista revideringen av projektplanen innan den skickas in till SSRK och SKK för slutligt godkännande.” (Field spanielklubben medlemsgrupp 2023-06-21: https://www.facebook.com/groups/1697874747337529/permalink/1727211397737197)

Föregående
Föregående

Ansökan bordläggs ännu en gång

Nästa
Nästa

Projektplan och ansökan inlämnade!