Projektansökan godkänd!

Information april 2024

Under flera års tid har det inom Field Spanielklubben diskuterats att utarbeta en ansökan om att få göra ett korsningsprojekt för att hjälpa upp field spanielrasens fertilitetsproblem och låga genetiska variation, och nu har glädjande nog SKK:s avelskommitté godkänt klubbens ansökan och projektplan. Projektplanen är utarbetat tillsammans med uppfödare och medlemmar inom klubben liksom i samarbete med Svenska Spaniel- och Retrieverklubben (SSRK) samt Svenska Kennelklubben (SKK).
De valda raserna att använda som donatorer är engelsk cocker spaniel, engelsk springer spaniel och welsh springer spaniel - tre raser med bra fertilitet och temperament liknande field spanielns dvs spanielmentalitet. De tre rasklubbarna är kontaktade och har ställt sig positiva till projektet.
I grova drag går projektet ut på att ett antal field spaniels kommer att paras med hund av donatorras, och att man sedan åter parar med field spaniel. De valpar som föds inom projektet registreras som field spaniels dock inte i SKK:s vanliga hundregister utan i specialregistret X-registret, och de kan delta på alla aktiviteter inom SKK-organisationen. Först i fjärde generationen kan de registreras i SKK:s vanliga SE-register, i enlighet med internationella FCI-regler. I slutändan är förhoppningen att dessa field spaniels ska bidra med nya friska gener till den övriga populationen.

Ur SKK/AK nr 2–2024, 2024-03-22:
”Ansökan om inkorsningsprojekt avseende ökad genetisk variation hos field spaniel
SKK/AK noterade redan vid föregående möte att klubben arbetat på ett förtjänstfullt sätt med frågan samt har lämnat in en välarbetad ansökan men att då SKK centralt inte hade ett färdigt förhållningssätt kring hanteringen av inkorsningsprojekt har ärendet varit bordlagt. SKK/AK diskuterade frågan och noterade att sedan föregående möte har Centralstyrelsen, CS, fastställt SKK/AKs konstaterande att avkommorna i ett korsningsprojekt inte registreras i den ordinarie stamboken (SE-registret) utan i det så kallade X-registret (ett annexregister där avkommorna från en korsparning får prefixet SXX i sitt registreringsnummer). Arbetsgruppen för inkorsningsprojekt rapporterade att ansökan granskats en gång till inför detta möte och att gruppen inte har några tilläggande kommentarer. Med det som bakgrund beslutade SKK/AK att bevilja ansökan om inkorsningsprojekt avseende ökad genetisk variation hos field spaniel.”

(https://www.skk.se/globalassets/globala-filer/protokoll/avelskommitten/2024/avelskommitten-2-2024.pdf)

Föregående
Föregående

Våra övergripande avelsmål

Nästa
Nästa

Ansökan bordläggs ännu en gång